woensdag 3 augustus 2011

Bramenjam maken

Nu de eerste rijpe bramen weer aan de struiken hangen wordt het tijd om bramen te verzamelen. Bramen zijn heerlijk om vers te eten, maar bramen lenen zich er ook prima voor om te verwerken tot allerlei lekkere bramengerechten zoals bijvoorbeeld bramen jam. Zelf bramenjam maken is betrekkelijk eenvoudig, ik beschrijf hier een simpel recept om bramenjam te bereiden.

Rijpe bramen

Bramen plukken

Overal in ons land kunnen bramen worden geplukt, er zijn bijna geen plekken te vinden waar geen bramen groeien.
Let wel op met het vers eten van bramen die u in de natuur hebt geplukt. De bramen die laag aan de struiken hangen kunnen besmet zijn met eitjes van de vossenlintworm. Deze eitjes verspreiden zich via uitwerpselen van vossen. U begrijpt dat deze dus niet op de hoog hangende bramen zitten. Wanneer u de bramen verwerkt tot jam dan is de vossen lintworm geen bedreiging, de eventuele eitjes van de vossenlintworm zijn onschadelijk doordat u de bramenjam kookt.
De bramen zijn rijp als ze pikzwart zijn en gemakkelijk van de bramenstuik loslaten.
U kunt de verzamelde bramen eventueel eerst invriezen alvorens u deze verwerkt tot bramenjam, zodat u het jam maken op een later tijdstip kunt doen.


Recept voor bramenjam

Voor het maken van bramenjam heeft u nodig een grote pan, 1 kilo bramen, 1 kilo geleisuiker en schone potjes. Bramen bevatten een gemiddelde hoeveelheid pectine, het is daarom beter om geleisuiker te gebruiken voor het maken van de bramen jam dan gewone suiker. Hier een overzicht van de verschillende pectine gehaltes van diverse vruchten. Aan de geleisuiker zit pectine toegevoegd.
Wilt u minder zoete jam gebruik dan geleisuiker speciaal, hiermee kan er een halve kilo suiker worden gebruikt op 1 kilo bramen.
Maak niet een te grote hoeveelheid bramenjam in één keer, het beste is om niet meer dan 2 kilo bramen per keer te gebruiken.

Doe een klein laagje water in de pan en voeg de hele bramen toe breng het geheel rustig aan de kook en laat dit onder af en toe roeren 15 tot 20 minuten zacht doorkoken. Voeg hierna de geleisuiker toe en roer het mengsel tot alle suiker is opgelost, laat dit nog even 5 minuten stevig doorkoken en doe de bramen jam dan in de potjes. Sluit de potten af en zet deze op hun kop zodat de resterende lucht door de hete bramenjam gaat, en zodoende eventuele bacteriën worden gedood.
Laat de bramen jam afkoelen en nu is deze klaar voor gebruik.

Bestel hier een erg handige en mooie startersset om zelf jam te maken: Startersset jam maken

Lees meer over jam maken:
Eenvoudig zelf jam maken
Zwarte bessen jam
Rode bessen gelei
Zelf pectine maken

41 opmerkingen:

 1. vraag:
  Jam maken met honing als basis ipv. suiker of geleisuiker. Wat moet ik toevoegen als verdikkingsmiddel en hoeveel?

  Vincent Langemeijer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je kan voor bijv. bramenjam citroensap toevoegen, hierdoor wordt de pectine die in de bramen zit beter eruit 'gehaald'. Ook kan je nog stukjes appel toevoegen, deze bevatten van nature veel pectine. Ik heb vandaag bramenjam (200 gr bramen, een halve appel, een kleine eetlepel citroensap en ik denk 200gr aan suiker, misschien iets minder.) gemaakt met wat appel (suiker natuurlijk) en citroensap. Deze was heel erg lekker en goed gelukt zonder enige pectine zelf toe te voegen. Doe er alleen geen water bij, bram,en bevatten al genoeg sap.

   Verwijderen
 2. Beste heer Langemeijer,

  Het verdikkingsmiddel bij het maken van jam is pectine. Allereerst moet u weten hoeveel pectine de vruchten waarvan u de jam wilt maken bevat, dit kunt u vinden via de link in het artikel.
  Bevatten de vruchten veel pectine dan hoeft er behalve de honing niets te worden toegevoegd. Bevatten de vruchten weinig pectine dan moet er extra pectine aan toe worden gevoegd. Pectine is verkrijgbaar in poedervorm. U kunt ook vruchten toevoegen die veel pectine bevatten en het geheel dan iets langer laten inkoken tot de jam zijn stollingspunt heeft bereikt.
  Het is ook mogelijk om zelf vloeibare pectine te maken, neem hiervoor pectinerijke vruchten. (onrijpe kruis- of aalbessen of zure appels) Kook deze vruchten ongeveer een kwartier in een klein laagje water. De moes die je hieraan overhoud laat je uitlekken in een doek. Het uitgelekte vocht zit boordevol pectine. U kunt dit vocht in porties in de vriezer bewaren en zo het hele jaar door gebruiken. Per kilo pectinearm fruit moet u rekenenen op zo'n 150 tot 250 ml van dit sap.
  Heeft u meer vragen stel ze gerust.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Cool... precies een jaar nadat dit artikel is geschreven, kijk ik op deze website om uit te zoeken hoe je bramenjam moet maken. B-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vanavond lekker de duinen in om te plukken en daarna jam maken.. bedankt voor het recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Graag gedaan!
  Dat is drie keer genieten, lekker in de natuur bramen plukken, dan jam maken, en dan proeven!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klopt helemaal! T was heerlijk in de duinen! Jammer dat er nog niet zo veel stond. Toch nog 3 kilo geplukt :-). Verkopen ze geleisuiker in elke grote supermarkt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geleisuiker verkopen ze in bijna iedere supermarkt.
   Je kunt er voor kiezen om geleisuiker speciaal te gebruiken: http://www.bessenkwekerij.com/2011/06/eenvoudig-zelf-jam-maken.html dan heb je de helft minder suiker nodig. Dit vind ik persoonlijk ook lekkerder omdat je dan meer van de vruchten proeft. Hou je meer van zoet dan kun je de gewone geleisuiker gebruiken.

   Verwijderen
 7. Voor het eerst Zwarte bessen jam gemaakt, ok een poging.

  Helaas wilt het niet stollen, terwijl er volgens de verschillende artikelen in zwarte bessen de meeste pectine zit. Hoe kunnen we de volgende keer wel goede jam hebben?
  650 gr zwarte bessen
  750 gr rietsuiker
  400 ml water
  15 miuten koken, suiker toevoegen tot het opgelost was, 5 minuten doorkoken. Hierna een mislukte stollingsproef.

  gr Kees en Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Kees en Mariette,

   Dat is wel balen zeg, dat de jam niet gelukt is. In eerste instantie zou ik minder water toevoegen, 400 ml is erg veel.
   Wanneer de stollingsproef mislukt kun je in de eerste plaats wat langer doorkoken vaak wordt het stollingspunt san wel bereikt. Als alternatief zou je nog extra suiker kunnen toevoegen of gaan werken met geleisuiker, of geleisuiker speciaal.Normaal gesproken zou het stollen met zwarte bessen geen probleem moeten zijn omdat zwarte bessen veel pectine bevatten.

   Verwijderen
  2. De 400 ml water is dan met name veel ten opzichte van de hoeveelheid gebruikte suiker en bessen. Op 1 kilo bessen voeg ik 1,5 kilo suiker en 600 ml water toe.

   Verwijderen
 8. ik heb gister jam gemaakt van zwarte bramen , ik heb de bramen eerst gemalen toen n de pan gedaan aan de kook gebracht en suiker toegevoegt , en weer tijdje laten doorkoken en af en toe roeren , mijn jam is niet heel dik maar net goed genoeg om een lekkere boterham mee te smeren , ik had anderhalf kilo bramen , en heb er bijna een kilo suiker begedaan , vanmorgen heerlijk boterham met jam gegeten ,, groeten ronald

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind dat er over het algemeen erg veel suiker toegevoegd wordt. Dat is helemaal niet nodig. Met minder suiker is de smaak puurder en frisser. Mijn recept van zwartebessenjam (de jam en de sauzen vinden gretig aftrek!:
  1 kilo zwarte bessen (schoongemaakt)opzetten zónder water. 700 gram suiker toevoegen en oplossen. Mespuntje kaneel, drupje vanille-essence, beetje citroensap toevoegen en geheel aan de kook brengen. Afschuimen. Geleipoeder onder goed roeren toevoegen. Even laten opkoken en in potten doen. Klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van alle ingrediënten zijn de hoeveelheden genoemd, behalve vande geleipoeder. Hoeveel moet dit dan zijn?

   Verwijderen
 10. je kunt in plaats van suiker ook DIKSAP toevoegen een kwart liter op een kilo fruit ik doe er dan wel 2 pakjes celantine blaadjes bij. Het is heerlijk en niet zo zoet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Is het niet makkelijker om gewoon n potje bramenjam te kopen ipv je fikken open te halen met plukken en al de rest van dat geklooi?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan leef je zeker op kant-en-klaar-maaltijden! Wat is er heerliker dan van je eigen gemaakte spulletjes smullen?!

   Verwijderen
  2. Hahaha! Ik ga het toch proberen dit jaar!

   Verwijderen
 12. Ik heb 1 kg zwarte bramen in de vriezer gedaan, Maar nu sommige bramen zie ik een beetje rood worden! terwijl ze toch allemaal zwart en rijp waren. Hoe kan dat?????

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk dat dit komt door uitdroging, maar voor de bramenjam maakt dit niets uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dank je wel voor deze reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo
  Kan ik in plaats van suiker ook honing of beter nog stevia druppels gebruiken?

  Dank u

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit kan zeker, ik zou dan alleen wel nog een extra geleermiddel toevoegen om te zorgen dat het goed stolt.

   Verwijderen
 16. Toen ik het potje omdraaide knalde de deksel ervan af. Heb ik hem er iets te snel op gedaan? Ik heb het grootste deel van de jam nog kunnen redden en hem nogmaals ondersteboven gezet, en nu lijkt het gelukkig wel goed te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of het deksel zat niet helemaal goed vastgedraaid. Normaal gesproken knalt het deksel er niet af, althans ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Gelukkig dat je de jam nog hebt kunnen redden anders zou het wel erg zonde zijn.

   Verwijderen
 17. Vandaag bramenjam gemaakt. 800 gram met 320 gr geleisuiker. Jam is perfect. Ik heb echter wel wat bramen dichtbij de grond geplukt. Goed om te lezen dit beter niet te doen. Ook bedenk ik me in ene dat jonden natuurlijk ook tegen de struiken aan kunne plassen. Ik heb ze wel foed gewassen maar met deze gedachte zal ik ze de volgende x wel laten hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo, ik heb je blog gelezen. Ik heb 1.5 kg bramen geplukt. Maar ik denk dat ik teveel water in de pan heb gedaan. Want bij de eerste keer was mijn bramenjam niet stijf maar dun.Ik had wel 1.3 kg geleisuiker in de pan gedaan maar helaas. Want ik heb het niet laten koken. Nu heb ik mijn bramenjam terug in de pan gedaan en extra geleermiddel gebruikt. Even laten kooke die op en toen in potjes gedaan. Ik hoop dat het nu wel goed want anders kan alles weggooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Vanmorgen lekker wandelen in het park met 3 kids. En we zagen giga vel bramen. Ik had bammetjes gesmeerd, dus in de zakjes ervan namen we lekker veel bramen mee naar huis. Wat een feest voor de kids ... maar ipv opeten, gaan we straks de keuken in en er voor het eerst jam van maken, bedankt voor alle tips hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Met mijn dochter en zoon de vakantie goed begonnen met jullie aanwijzingen staan ze nu om beurten te roeren in een pannetje.

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Moet je de bramen pletten prakken

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Apart dat bijna iedereen water toevoegt. Ik heb al zoveel jam gemaakt (vooral mandarijnenjam is heerlijk), maar doe er nooit water bij. De vruchten wassen, even laten uitlekken en dan zit er al wat water bij. Er gaat bij mij standaard citroensap bij. Tig keer lekkerder dan uit de winkel! (en gezonder denk ik).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe maak je mandarijnenjam? Lijkt me heerlijk fris, ook lekker als compote bij sommige soorten vlees denk ik. Bijvoorbaat dank, Teuntje

   Verwijderen
 23. Zelfs na 3 jaar in een koele donkere kelder nog heel prima te eten !

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wij hebben sinds een paar jaar bramen in de tuin staan (Vonden de eerste tak groeiend over de hoek van de schutting vanuit de verwilderde tuin van de buren schuin achter ons. En het leek ons een leuke toevoeging naast de al aanwezige kruiden, aardbeien en tomaten) Nu, een paar jaar van opbinden en uitschieters inplanten later, is het een mooie klimplant om de schutting naar de achterburen wat te versieren, met als bonus heerlijk zoete en verbazend grote vruchten. Tot nu toe deden we er niet veel meer mee dan plukken als ze rijp waren en in een schaaltje op tafel zetten. Maar het werden er zoveel dat ik dit jaar heb besloten een deel in te vriezen om jam te maken. Maar... Al hangen er nu nog flink wat onrijpe bramen, mijn vriezer is niet groot en hij zit propvol. Daarnaast begin ik door mijn vriezer bestendige bakjes heen te raken, dus wilde ik niet langer wachten.
  Vandaag besloot ik dus alle bramen bij elkaar in een kom te wegen zodat ik vast gelei suiker kon halen (Maar liefst 1,7 kg in één jaar van de 3 takken die we nu in de grond hebben staan en er hangt nog genoeg om een tijd door te snoepen). Maar al heb ik ze stuk voor stuk pas geplukt als ze donker waren en zo goed als eraf vielen als ik ze aanraakte, lijken ze na hun verblijf in de vriezer ineens een stuk minder donkerblauw maar meer rood te zijn...

  Is dit normaal of heb ik iets verkeerd gedaan met invriezen? Beinvloed dit de smaak of geschiktheid voor consumptie/verwerking in jam?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dat ze niet meer donkerblauw zijn maar meer rood kan geen kwaad. Ze zijn enigszins uitgedroogd in de vriezer. dit beïnvloed de smaak van de jam niet, en je kunt ze prima op de normale manier verwerken.
  Succes en veel plezier met het jam maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. geen mislukte jam weggooien je kunt in koude toestant altijd nog gelantineblaadjes toevoegen.wel effe steriel oplossen voor je ze in de koude jam roerd

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Net bramen jam gemaakt ik had ze even geparkeerd in de vriezer :-)
  Overal staat dat je met geleisuiker speciaal maar 1 jaar kunt bewaren. Maar als je goed en zuiver werkt kun je het veel langer bewaren als je veel bramen jam potten hebt!
  Wij zijn maar met z'n tweeën dus gaat het minder snel ook al geef ik er wat weg we willen zelf er ook van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen