woensdag 29 juni 2011

Eenvoudig zelf jam maken

Jam

In deze tijd van het jaar is er weer een overvloed aan vers fruit beschikbaar.Vaak meer dan we zo op kunnen eten. Van al dit heerlijke fruit kun je op een simpele manier zelf jam maken zodat je ook later in het jaar nog eens van deze vruchten kunt genieten.


Er zijn verschrikkelijk veel recepten en methoden om verschillende soorten jam te maken, maar jam maken kan ook heel simpel. Je hebt eigenlijk maar twee dingen nodig, namelijk suiker en fruit. Op deze manier proef je ook de pure smaak van de fruit- of bessensoort die je gebruikt.

Het soort suiker dat je dient te gebruiken is afhankelijk van het pectine gehalte van de vruchten die je gebruikt. Pectine zorgt ervoor
dat de jam wil stollen en niet vloeibaar blijft na afkoelen. Bij vruchten met een hoog pectine gehalte kun je gewone kristalsuiker gebruiken, en bij vruchten met een laag pectinegehalte kun je geleisuiker gebruiken, bij een gemiddeld pectine gehalte kun je het beste ook met geleisuiker werken dan zit je altijd goed. Verderop heb ik de verschillende pectine gehaltes van diverse vruchten beschreven.
Zelf gebruik ik altijd "geleisuiker speciaal" hiermee kun je met de helft minder suiker toe dan met gewone geleisuiker.


Vruchten met een hoog pectine gehalte zijn:
- Rode, witte, en zwarte aalbessen
- Appels
- Kruisbessen
- Kweeperen
- Pruimen

Vruchten met een gemiddeld pectine gehalte zijn:
- Abrikozen
- Bramen
- Blauwe bessen
- Moerbeien
- Frambozen
- Lijsterbessen

Vruchten met een laag pectine gehalte zijn:
- Kersen
- Vlierbessen
- Vijgen
- Mispels
- Perzikken
- Peren
- Rabarber
- Aardbeien

Het maken van jam

Jam kun je het beste bewaren in potten die luchtdicht afsluitbaar zijn. Zorg ervoor dat de potten goed schoon zijn alvorens deze te gebruiken. Het beste kun je de potten even in een pan met water koken zodat je zeker weet dat alle bacteriën weg zijn.
Afhankelijk van de textuur die je voor de jam wilt kun je er voor kiezen om de vruchten te pureren, in stukken te snijden of de gehele vrucht te gebruiken.
Met gewone kristalsuiker en geleisuiker nemen we voor iedere kilo fruit 1 kilo suiker. Bij de geleisuiker speciaal gebruik je 1 kilo suiker op 2 kilo fruit.


Laat de jam ongeveer drie tot vier minuten doorkoken, en laat het geheel hierna 1 minuut koelen. Nu kun je de hete jam in de potten doen. De potten met jam moet je na het vullen en afsluiten een aantal minuten op zijn kop zetten zodat de resterende lucht door de hete jam naar boven gaat waarna deze ook is gesteriliseerd.

Bestel hier een erg handige en mooie startersset om zelf jam te maken: Startersset jam maken

Veel succes! Heb je nog vragen stel ze gerust in de reacties.

Enkele jam recepten:
Bramenjam maken
Zwarte bessen jam maken
Rode bessen gelei maken
Zelf pectine maken

33 opmerkingen:

 1. Op mijn werk maak ik vaak jam van allerlei vruchten. Helaas brand de jam de laatste tijd vaker aan (bosbessen en pruimen). Hoe kan ik dit voorkomen? Het is zo zonder van al dat lekkere fruit.

  Groetjes, Kim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zou een vlamverdeler niet helpen......dat is zo,n zwart dubbel plaatje ......

   Verwijderen
  2. Om je konfituur te koken zonder aanbranden, heel eenvoudig!
   Zet je fruit al van daags tevoren onder de suiker,voeg sap van citroen toe en goed omroeren.
   Laat een nachtje staan op een koele plaats.
   'Sanderendaags koken en regelmatig roeren,vanafhet opborrelt voortdurend roeren.
   Je kan die methode ook gebruiken, maar ipv gewone suiker te gebruiken, probeer eens speciale suiker te gebruiken, dat doe ik altijd! Tiense suiker voor jam en konfituur ,verhouding: 1,5 kgr fruit en 0,5 kgr suiker, kookt maar 3 a 4 minuten en de smaak is heerlijk, je proeft veel meer het fruit! Albert Heijn heeft ook een gelijkaardige suiker. Het proberen waard en succes!!!!!

   Verwijderen
  3. ik doe er de suiker minut suiker bij als het sap tegen het kookpunt
   komt en goed roeren met houten lepel ongeveer 5 min nog nooit is mijn
   jam aangebrand

   Verwijderen
 2. Dat is inderdaad erg zonde. Ik kan me een paar dingen bedenken waardoor de jam nu aanbrand. In de eerste plaats kun je dit voorkomen door dan de suiker later toe te voegen. Het is vaak de suiker die verbrand.
  Andere zaken om dit te voorkomen zijn meer roeren en het vuur wat minder hoog zetten. Maar dit zijn zaken die je door je ervaring ongetwijfeld zult weten. Succes! En wanneer je zelf nog wat tips hebt dan hoor ik het graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een pan met dikke bodem nemen en de pan tevoren omspoelen met koud water. Vervolgens eerst het fruit erin en pas als er een klein laagje sap is ontstaan de suiker toevoegen. Vervolgens uiteraard op middelhoog vuur onder vaak roeren verhitten tot het klaar is. Moet gegarandeerd lukken! Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. kan ik na dat ik de bramen en het suiker alklaar heb gemaakt enhetblijf vloeibaar kan ij dan nog pectine toe voegen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt zeker achteraf nog pectine toevoegen. Maar vaak is wat langer laten doorkoken al voldoende om het alsnog te laten stollen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik mis het pectine-gehalte in druiven. Zit daar geen pectine in en hoe kan ik van druiven dan jam maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Druiven bevatten wel pectine, alleen dit is veel minder dan in andere vruchten.Je kunt hiervan jam maken door bijvoorbeeld geleisuiker (hier is pectine aan toegevoegd) toe te voegen of door extra pectine toe te voegen. Ook kun je de druiven mixen met vruchten die wel veel pectine bevatten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoe mmaak ik sinaasappelgelei gemakkelijk wijze

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal nog wel een recept voor sinaasappelgelei plaatsen.

   Verwijderen
 9. Reacties
  1. De verwerking van appels komt binnenkort nog aan de orde. Ik zal dan ook een recept voor het maken van appelconfituur plaatsen.

   Verwijderen
 10. je kunt ook de pan eerst om spoelen met water dat helpt zeker

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo, gister geprobeerd een enorme pan met rode bessen jam te maken. Ik heb op 4 kilo bessen, 250gr suiker gedaan.(ik houd niet zo van zoet), maar je raad het al de bessen bleven enorm vloeibaar. Toen ben ik er maizena aan gaan toevoegen, bijna een heel pakje maizena. Nu is de jam zo roze van kleur geworden en nog steeds niet stijf. Vanmorgen kwam ik er ook nog achter dat de maizena al 2j over datum is. Wat denk je moet ik 9 potten jam weggooien?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Nienke, dat is erg zonde. Ik zou denk ik sowieso geen maizena als geleermiddel. Ik vraag me ook af of jam die is gebonden met maizena wel houdbaar is.
  Er zijn veel betere middelen om de jam te binden zoals bijvoorbeeld Marmello of Agar-Agar. Maar wanneer de juiste verhouding tussen vruchten en suiker wordt gebruikt, en de vruchten voldoende pectine bevatten is het toevoegen van een extra geleer- of bindmiddel niet nodig.
  Ik weet niet hoe de smaak van het eindresultaat nu is? Maar je zou het misschien in de huidige vorm voor toetjes kunnen gebruiken als een soort rode bessen saus. Dat de maizena over datum is daar zou ik me niet zo druk om maken, daar kan volgens mij weinig mis mee gaan.
  Misschien dat er meer mensen zijn die weleens geprobeerd hebben om jam te maken met maizena?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik heb veel druiven, kan ik hier ook jam van maken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker kun je van druiven jam maken. Gebruik dan wel geleisuiker en geen gewone suiker omdat het pectine gehalte in druiven niet zo hoog is.

   Verwijderen
 14. Ik heb jam gemaakt van frambozen en heet in de glazen potten gedaan, maar niet eerst ondersteboven op het deksel gezet.Ik heb overigens geen conserveermiddel in de jam gedaan, alleen suiker. Kan ik deze potten nu gedurende de winter bewaren in een kelder waar het gemiddeld plus 4 graden zal zijn? of moet ik de jam perse invriezen om te bewaren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de jam kokend heet in de potten is gedaan, en de jampotten goed sluiten dan verwacht ik geen problemen en kun je de jam prima bewaren. Ik zou de jam dan ook niet invriezen

   Verwijderen
 15. Kun je ook jam maken met pectine zonder suiker te gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je kunt zeker wel jam maken zonder suiker. In plaats van suiker kun je ook andere zoetstoffen zoals bijvoorbeeld honing gebruiken. Je dient dan wel een geleermiddel toe te voegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb vandaag aardbeienjam gemaakt. Daarvoor heb ik geleisuiker speciaal gebruikt voor minder zoete jam. Volgens de receptuur gebruik je op elke 500 gr. geleisuiker speciaal 1250 gr. fruit. Ik had 2,5 kg. aardbeien dus zou 1 kg van die suiker moeten gebruiken. Nadat ik 1 pak (500 gr) toegevoegd en geproefd had vond ik het zoet genoeg. Proefde eigenlijk alleen maar suiker. Heb er nog het sap van 1 citroen bijgedaan. Nu maar afwachten hoe dit uitpakt.
  Iemand nog een ECHT goed recept voor vruchtenjam, ipv suikerjam?
  Rens

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik marmello vd natuurwinkel.300gr suikervperbkilo fruit of zoetstof zoals honing, agave siroop oid. Succes ermee

   Verwijderen
  2. Ik gebruik marmello. Heerlijke jam met weini suiker. Te koop bij de natuurwinkel.succes verzekerd

   Verwijderen
 18. De jam is inderdaad mierzoet geworden en nog wat aan de dunne kant. Prima voor de yoghurt ofzo. Ga de volgende keer met marmello aan de slag. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen.
  Rens

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hopelijk leest iemand dit nog... De laatste post is immers van een jaar geleden. Heeft iemand ervaring met moerbeien? Eerst sap maken en dan gelei? Of gewoon in z'n geheel en een confituur van maken? Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal ondertussen op mijn eigen vraag antwoorden - uit ervaring leer je hé! Eerst sap maken van de rijpe moerbeien, dan gelei van maken. Wel opletten: je hebt een dubbele portie pec nodig om het sap te laten opstijven. (Mijn eerste potjes zijn siroop geworden en gebleven, ook lekker hoor, in de yoghurt bijvoorbeeld, maar toch...)

   Verwijderen
  2. Ik heb de vruchten gekookt met wat water en daarna even in blender (ze waren niet mors geworden) suiker er bij en pectine, opkoken en potten vullen.

   De bomen met rode vruchten groeien in Hongarije. Ik vind ze zo lekker maar kan niet zeggen dat er veel smaak aan zit. Gekookt vind ik het ook smaakloos. Suiker is dus wel nodig.
   Lees steeds dat het zo'n gezonde vrucht is maar het gezonde lijkt mij er wel af eenmaal gekookt.
   De honden eten veel gevallen vruchten op (wel zo fijn ivm aantrekken vliegen) en poepen zwart.

   Verwijderen
 20. Ik zou graag de HELE pagina lezen maar steeds als ik op "meer lezen" klik dan laadt de pagina opnieuw maar krijg ik er geen tekst bij. Weer op "meer lezen" klikken is als een hond achter zn eigen staart aangaan. Het blijft t zelfde. Wat doe ik verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je doet niks verkeerd, ik kom er net achter dat de site niet goed werkt op een mobiele telefoon. Als je het via de computer opent kun je wel het hele artikel lezen. Ik zal kijken of ik dit kan verhelpen.

  BeantwoordenVerwijderen