zondag 10 juli 2022

Judasoor, eetbare paddenstoel

Judasoor
Het judasoor (Auricularia auricula-judae) is een eetbare paddestoel. Je treft de judasoren het vaakst aan op vlierbomen. Het is een gemakkelijk te herkennen paddenstoel die je niet kunt verwarren met andere soorten. De judasoren zijn vooral in de Chinese en Japanse keuken bekend, ze worden in toko's vaak verkocht onder de naam "gedroogde zwarte paddenstoel" of mu ehr ook wel geschreven als mu'er.

Deze paddenstoel wordt judasoor genoemd dankzij zijn vorm. De paddenstoel lijkt op een oor, en volgens de overleveringen heeft Judas Iskariot zichzelf opgehangen aan een vlierboom nadat hij Jezus had verraden.Vandaar de naam judasoor.

Judasoren plukken
Judasoren kun je gemakkelijk zelf zoeken, vooral na een aantal regenachtige dagen zijn de paddenstoelen gemakkelijk herkenbaar. Zoek ze op vlierbomen, de judasoren groeien zowel op het dode als het levende hout. Bij droog weer wat krimpen ze in tot kleine zwarte verschrompelde leerachtige op boomschors lijkende vruchtlichamen. Maar na een paar regenbuien zien ze er zo uit als op bovenstaande foto die ik maakte. Pluk alleen de jonge exemplaren, oudere exemplaren zijn taai en leerachtig. Wanneer ze wat ouder zijn zien ze eruit als op onderstaande foto, die ik maakte.

Wees wel voorzichtig met het zelf zoeken van wilde paddenstoelen. Wil je er meer van weten koop een paar goede boeken:

Paddenstoelen encyclopedie

Paddenstoelen herkennen

Judasoor bewaren
Judasoren zijn heel goed te bewaren, ze laten zich gemakkelijk drogen. Na het drogen zijn ze gedurende lange tijd houdbaar. Voor gebruik moet je de judasoren weken in water totdat ze weer hun oorspronkelijke formaat hebben.

Het gebruik van Judasoor
De judasoren zijn rauw niet eetbaar en moeten ten alle tijde worden gekookt. De textuur van de klaargemaakte paddenstoelen is geleiachtig. Judasoren zijn vrij smaakloos, maar hebben de eigenschap heel goed de smaken van het vocht waarin ze worden bereid over te nemen. Ook in wokschotels zijn ze goed te gebruiken ze nemen dan de smaken van de overige ingrediƫnten over.

Medicinale eigenschappen van het judasoor
Judasoren hebben enkele bijzonder interessante eigenschappen. Ze bevatten onder andere een tweetal glucanen, waarvan is aangetoond dat deze kanker werende eigenschappen hebben.

Daarnaast werken de paddenstoelen chloresterol verlagend en vormen ze een natuurlijk antistollingsmiddel.

Ook verlaagd het judasoor de bloedsuikerspiegel.

Update 10-07-2022:
Judasoor kweken:
Inmiddels kweek ik zelf judasoor in het voedselbos. Ik heb hiervoor een aantal vliertakken met judasoor uit het wild meegenomen en op een schaduwrijk stukje neergezet. Ik heb daarna een aantal vlierstammen uit mijn eigen stukje bos gezaagd en deze stammen tussen de takken met judasoor gezet. Na een paar jaar zitten mijn eigen vlierstammetjes nu ook vol met judasoor!

1 opmerking:

  1. mijn artikel over http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/26664-judasoor-ook-een-paddestoel.html

    BeantwoordenVerwijderen