dinsdag 14 juni 2011

Zwarte bes (Ribes Nigrum)

Zwarte bessen
De zwarte bes is een van de gezondste bessen die er is. Zwarte bessen hebben een bijzonder hoog vitamine-C gehalte (180mg per 100 gram), van alle fruitsoorten bevat de zwarte bes het meeste vitamine C. Ook bevatten zwarte bessen veel mineralen zoals bijvoorbeeld calcium. Antioxidanten zijn heel rijk vertegenwoordigd in de zwarte bes, hoe donkerder het fruit hoe meer anti-oxidanten er in voorkomen. Anti oxidanten beschermen het lichaam tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen. Vrije radicalen

Zwarte bessen en de gezondheid
Naast de hierboven genoemde gezondheidsbevorderende bestandelen, heeft de zwarte bes een specifieke werking op allerhande kwaaltjes. Zwarte bessen stimuleren de doorbloeding, versterken de vitale functies en helpen bij verkoudheidsklachten.

Zwarte bes en dieet
De zwarte bessen werken vochtafdrijvend en stimuleren de stofwisseling. De bessen vormen dan ook een prima aanvulling op de verschillende diëten om af te vallen. Ook als aanvulling op ons dagelijkse voeding helpt de zwarte bes om af te vallen.

Vroege rassen van de zwarte bes bloeien van eind april tot half mei, de late rassen bloeien van half mei tot half juni. De eerste zwarte bessen hier beginnen mooi rijp te worden, ik begin dan ook met oogsten.

Verwerking van zwarte bessen
Helaas vind ik de zwarte bessen vers niet te eten. Ze hebben een heel bijzonder aroma waar maar weinig liefhebbers voor zijn. Maar de vrucht leent zich uitstekend om te verwerken, de zwarte bessen producten worden gekenmerkt door de typische cassis smaak. Zwarte bessen bevatten veel pectine, ze zijn dan ook uitermate geschikt om jam of gelei van te maken. Over de verwerking zal ik binnenkort nog een apart artikel schrijven: zwarte bessen jam maken

Teelt van zwarte bessen
Zwarte bessen struiken zijn sterke groeiers die weinig eisen stellen, ze groeien op alle grondsoorten. Voor een goede rijping van de bessen hebben de planten direct zonlicht nodig. Zelf merk ik aan struiken in die in de schaduw staan dat de bessen ook wel rijpen, alleen duurt het iets langer. Regelmatig een mulchlaag rond de planten aanbrengen bevordert een gezonde groei.
Voor een goede opbrengst, en de productie van mooie bessen is een goede bestuiving van groot belang.
De zwarte bes is voor de bestuiving afhankelijk van insecten. De plaatsing van bijenkasten in de buurt van de zwarte bessen kan voor een aanzienlijk hogere opbrengst zorgen.

Snoei van zwarte bessen
Bij de snoei van de zwartebessen struik kunnen het beste worden gesnoeid direct na de oogst of in de winter. De gesnoeide struiken hebben geen last van vorstschade bij wintersnoei. Het doel van de snoei is het zoveel mogelijk aanhouden van jonge (één- en tweejarige takken). Het oude hout, en slecht gevormde of slecht uitziende takken steeds wegsnoeien.

Enkele bekende rassen

Andega:
Middelsterke opgaande groei, de bessen rijpen rond half juli. De vruchten hebben een tamelijk stevige vruchtschil en een goede sapkleur.

Black Reward:
Sterk groeiend, met stevige en opgaande takken, laat rijpend en zeer produktief. Deze soort levert grote bessen aan lange trossen op, die een stevige schil en een goede sapkleur en smaak hebben. Plukrijp rond eind juli.

Ben Nevis:
Matig tot sterk groeiend ras met een vrij brede struik. Deze soort is een vroege bloeier met de pluktijd rond half juli. De struik levert grote bessen aan lange trossen.

Daniels September
Halflange trossen met los hangende grote bessen. De bessen kunnen lang aan de struik blijven hangen. De bes rijpt omstreeks eind juli. De bessen hebben een heel sterk aroma.

Titania
Half lange trossen met grote gelijkvormige stevig vastzittende bessen. De bessen rijpen omstreeks begin juli, de struiken hebben een hele hoge regelmatige opbrengst. De Titania is van alle rassen de sterkste groeier.

Onze zwarte bessen
Zelf heb ik struiken van verschillende rassen staan, om zo de oogst van de zwarte bessen zoveel mogelijk te spreiden. Ik gebruik de bessen alleen maar om verder te verwerken. Over de verwerking van zwarte bessen zal ik binnenkort een paar aparte artikelen schrijven.


5 opmerkingen:

 1. Interessant verhaal over zwarte bessen . Ik ben als hobbyist al jaren bezig met zwarte bessen en heb veel succes met de nieuwe soorten voor verse consumptie . DE soorten Big Ben en Ebony heb ik uit Engeland betrokken. Grote zoete bessen en een geweldige opbrengst . Een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Ebony is inderdaad de max. Geproefd in West Dean Gardens UK. Heb je soms een paar stekken? Want in België niet te vinden.

   Verwijderen
 2. Ik heb hier op de kwekerij geen zwarte bessenstruiken van het ras Ebony staan helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben ik dan de enige die zwarte bessen zeer lekker vind om zo te eten? Ik hoor overal vertellen over wrange smaak en zo, maar ik vind ze zeer lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb ze pas geplant en kijk uit naar mijn eerste bessen om er jam mee te maken
  en voor mijn artroze het schijnt dat het helpt ik ben benieuwt

  BeantwoordenVerwijderen