donderdag 7 juli 2011

Rode bessen gelei maken

Heb je nog veel rode bessen over? Dan kun je in er een heerlijke gelei van maken, dat is weer eens wat anders dan rode bessen jam.


Je kunt de rode bessen heel goed
invriezen alvorens er gelei van te maken.
De bessen hoeven niet van het steeltje te worden gehaald.

Benodigdheden
- 1 kilo rode bessen
- kristalsuiker

Was de bessen (steeltjes mogen blijven zitten) en doe ze met 400 ml water in een pan. Breng het geheel rustig aan de kook, en laat de rode bessen ongeveer 45 minuten zachtjes doorkoken.
Laat de massa afkoelen en zeef dit door een doek, of een speciaal hiervoor gemaakte geleizak.
Dit zeven mag minstens een paar uren duren, maar liever nog laat je het een nacht staan zodat je een maximale sapopbrengst hebt. Probeer niet om het zeven te versnellen door de massa door het doek heen te drukken, het resultaat zal een troebele rode bessen gelei zijn.

Meet de hoeveelheid verkregen sap af met een maatbeker. Voor iedere 600 ml sap heb je 450 gram suiker nodig. Breng het sap aan de kook, wanneer het kookt voeg je de suiker toe en roer tot de suiker is opgelost. Laat het sap met de opgeloste suiker nog ongeveer 10 minuten doorkoken op een hoog vuur en blijf zo nu en dan roeren.
Haal de rode bessengelei na deze 10 minuten van het vuur en schep eventueel het schuim van het oppervlak. Doe de gelei wanneer deze nog heet is in schone droge potten, het beste kook je de potten van te voren even in water zodat ze steriel zijn. Sluit de potten goed af en zet ze met de nog hete rode bessen gelei op hun kop, de lucht die zich nog in de pot bevind gaat op deze manier door de hete gelei waardoor deze wordt gesteriliseerd. De rode bessen gelei is nu klaar en kan ongeveer 12 maanden worden bewaart.


Rode bessen gelei is heerlijk op brood of op een toetje, maar smaakt ook heel goed bij wildgerechten en rood vlees.

Bestel hier een erg handige en mooie startersset om zelf jam te maken: Startersset jam maken

Lees meer over jam maken:
Eenvoudig zelf jam maken
Zwarte bessen jam
Zelf pectine maken
Kruisbessen vlierbloesem jam
Bramenjam maken

10 opmerkingen:

 1. Prima recept, vooral de steeltjes eraan laten! Ik heb net emmer met witte bessen geplukt.
  Waarom zien we die niet in het recept?
  Ik gebruik de magnetron om ze zacht te maken, dus geen water erbij

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb echt alles gedaan zoals gezegd en mijn gelei is super mega vloeibaar, wat kan ik doen ? ( ze heeft vier volle dagen in gesloten potjes gestaan, deze morgen deed ik er eentje open om te kijken én te proeven en ik moet het uitlepelen , het loopt effectief , echt vloeibaar ... :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Raar, te weinig pectine dus. Had u de steeltjes er nog aan zitten?
  Wat u nog kunt doen is het de vloeibare gelei op nieuw in een pan te verhitten en dan een extra geleermiddel toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld marmello.
  Normaal gesproken is dit niet nodig. Misschien dat de bessen overrijp waren en daardoor niet genoeg pectine meer bevatten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dag Pieter , de steeltjes waren er al af (ik had ze reeds verwijderd vooraleer ik deze pagina vond ;) de bessen waren twee dagen oud .. zou het nog oke zijn als ik er gelatine in doe ? alvast bedankt groetjes els

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat je het achteraf nog prima kunt toevoegen. Alles opnieuw aan de kook brengen en dan een geleermiddel en misschien nog wat extra suiker.
  Om te voorkomen dat het weer niet stolt kun je dit tussendoor testen. Om te controleren of de jam de juiste dikte heeft, laat je een druppel op een schoteltje afkoelen. Als het niet uitvloeit na het afkoelen, dan is de jam goed. Anders moet je nog een poosje verder inkoken. Om de test te versnellen kun je het schoteltje vooraf in de koelkast zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dag Pieter , ik had reeds een antwoord op u terug gestuurd maar het werd blijkbaar niet gepost ?? Ondertss heb ik met schaamrood op de wangen moeten ontdekken dat ik te weinig suiker had gebruikt .. U was zo zeker van uw stuk dat ik alles opnieuw heb overlopen en toen pas tot de constatatie ben gekomen dat er veel te weinig suiker in was (ttz één kilo ) ik heb dus alles opnieuw aan de kook gebracht en de suiker toegevoegd .. gelei geslaagd, waarvoor dank !! en de volgende keer beloof ik een betere leerling te zijn ;)

   Verwijderen
  2. Excuses, dat antwoord heb ik gemist, anders was het zeker gepost. Ik ben blij dat de rode bessen gelei is geslaagd!

   Verwijderen
 6. Koude bereiding van rodebessen gelei. Het is arbeidsintensief maar z'n smaak laat je nooit meer los. Er komt dus geen koken aan te pas en daarom moet er uiterst hygiënisch worden gewerkt anders moet al je werk enkel weken later al in de vuilbak.
  Weeg een lege soeppot (tarra).
  Steriliseer de soeppot en voldoende glazen (+deksels)
  Was de aalbestrosjes. Zwier ze voorzichtig droog in een slazwierder.
  Pluk de bessen.
  Plet de bessen met een gesteriliseerde vork, en let er op dat de zaden niet worden beschadigd. Doe de geplette bessen in een schone mousseline doek en pers het sap eruit.
  Vang het sap op in de gesteriliseerde soeppot.
  Weeg de volle soeppot (bruto) en trek daarvan het gewicht van de lege soeppot (tarra) af om het gewicht aan sap te bekomen (netto).
  Voeg evenveel fijne suiker als sap langzaam en onder voortdurend roeren met een gesteriliseerde houten lepel aan het sap toe.
  Nu moeten de armspieren hun uithoudingsvermogen bewijzen. Roer minstens 20 minuten zonder onderbreken. De van nature rijkelijk aanwezige pectine in de rode bessen zal nu haar werk beginnen doen. Hevel de stroperige massa over in de potjes nog voor de gelei volledig gegelifieerd is.
  Gebruik kleine potjes omdat eens geopend de houdbaarheid beperkt is, anderzijds is het zóóóó lekker dat het ook voor een grotere pot niet lang duurt voor die op is.
  Laat het smaken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kan ik dit recept ook gebruiken voor zwarte bessen gelei?
  Gr. Celia

  BeantwoordenVerwijderen