maandag 20 juni 2011

Wilde bosaardbei (Fragaria vesca)

De Bosaardbei oftewel wilde aardbei (Fragaria vesca)

De gekweekte aardbei is bij iedereen bekend, deze aardbei wordt op dit moment volop aangeboden. Minder bekend is de wilde bosaardbei (Fragaria vesca). Ik heb hier veel planten van staan die zich razendsnel vermeerderen. Van de bosaardbei kan ik nu iedere dag rijpe vruchten oogsten, en dat is niet verkeerd, de bosaardbei is dan weliswaar een stuk kleiner dan de gewone aardbei maar de vruchten smaken veel intenser en zijn daarmee een stuk lekkerder dan de aardbeien uit de winkel.
De wilde bosaardbei (fragaria vesca) komt in ons land ook op veel plaatsen in de natuur voor. De bosaardbei groeit in Nederland en Belgiƫ vooral in bosgebieden, ze hebben een voorkeur voor een
ietwat vochtige zandgrond.

Hier bedekt een tapijt van bosaardbei planten de grond rondom een duindoornstruik bij mij op de kwekerij:


De bosaardbei bloeit van mei tot oktober en levert dan ook van het voorjaar tot het late najaar aardbeien. Ze bloeien met kleine witte bloemetjes die onder andere door bijen worden bestoven.
Er is een plant die erg op de wilde aardbei lijkt, namelijk de schijnaardbei, de vruchten hiervan zijn niet te eten. Het verschil tussen de bosaardbei en de schijnaardbei is te zien aan de bloemkleur, bij de schijnaardbei is deze felgeel en bij de bosaardbei is deze wit. (Zie foto's)

Bloem van de bosaardbei:


Bloem van de schijnaardbei:


Kweek van bosaardbeien

Naast dat je de bosaardbeien in het wild kunt vinden, kun je ze ook heel goed zelf kweken. De wilde aardbei is een echte woekeraar en kan hierom goed worden gebruikt als bodembedekker.
Je kunt planten kopen maar je kunt ze ook zaaien.

De bosaardbeiplanten doen het goed in de schaduw, en zijn dan ook heel geschikt als bodembedekker rondom bomen en struiken. Ze houden van een vochtige grond, zorg dat ze niet uitdrogen. Voor de rest heeft het plantje geen onderhoud nodig en het kan zich snel verspreiden door uitlopers. Deze uitlopers voorzien weer in jonge bosaardbei plantjes waarmee je oude slecht dragende planten weer kunt vervangen.

De vruchten van de bosaardbei

Zoals ik eerder al schreef smaken de vruchten van de wilde bosaardbei veel intenser dan de gewone aardbei. Het typische aardbeien aroma proef je veel sterker. Daarnaast zijn de gezonde stoffen die aardbeien leveren veel sterker geconcentreerd in bosaardbeien. Je kunt de vruchten vers eten, invriezen, verwerken in smoothies en je kunt ze ook heel goed verwerken tot jam. Dankzij het sterke aroma van de bosaardbei krijg je een bijzondere jam.

Geneeskrachtige werking bosaardbeien

Naast het feit dat wilde bosaardbeien boordevol gezonde stoffen zitten, kunnen ze ook nog gebruikt worden voor een paar specifieke problemen.
- Ze helpen goed bij darmproblemen en maagproblemen.
- Bosaardbeien helpen bij bloedarmoede
- Thee gezet van de bladeren van de bosaarbeiplant helpt het bloed te reinigen

Planten kopen:
Wij hebben altijd wel wat bosaardbeiplanten in pot staan die het gehele jaar verzonden en geplant kunnen worden. Deze kosten 2,50 euro per stuk. Wanneer u belangstelling heeft kunt u contact met ons opnemen: Contact

Bosaardbeien zaaien:
Bosaardbeien kunnen ook prima gezaaid worden. Je kunt ze binnen voorzaaien of in april/mei direct ter plekke zaaien.

8 opmerkingen:

  1. kan je wel eten maar is niet lekker,
    zit niet echt een smaak aan daarom is het ook niet lekker!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt ongetwijfeld de schijnaardbei geproefd. De vruchten lijken sprekend op de wilde bosaardbei. Het verschil tussen de bosaardbei en de schijnaardbei is het gemakkelijkst te herkennen aan de bloem zie ook de foto's in het artikel.
    De smaak van de bosaardbei is juist heel aromatisch en veel sterker dan de gewone aardbei. Mensen die aardbeien lekker vinden, vinden bosaarbeien heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het verschil merk je ook meteen: de schijnaardbei is inderdaad echt niet te eten; die spuug je meteen uit, en is waarschijnlijk alleen gekweekt als decoratie.
    Maar de wilde bosaardbeitjes zijn verrukkelijk! Ik zou willen dat ze die verkopen op de markt en in winkels, want als je eenmaal weet hoe een aardbei van nature dient te smaken, hoef je die smakeloze doorgefokte exemplaren niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je moet de bosaardbei ook goed laten rijpen tot een hele diep donkerrode kleur. Als je ze in de kleur van gecultiveerde aardbeien eet zijn ze ook minder smaakvol, vind ik. Bij mij zijn ze spontaan mijn kleine tuintje binnengewandeld en ik vind ze geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. bedankt voor dit artikel! Hier op de camping staan zoveel bosaardbeitjes, waarvan de een zegt dat ze giftig zijn en de ander zegt dat je ze gewoon kunt eten... nooit geweten van de schijnaardbeien. dus erg bedankt, ook voor de foto's erbij...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. momenteel volop vruchten van mijn bosaardbeien in de tuin overheerlijk ,
    wie ze niet kent weet niet wat ze missen maar eenmaal geproefd wil je die smaak niet meer missen( niet te vergelijken met de gewone aardbei )echt genieten dus

    BeantwoordenVerwijderen
  7. gelijk mijn tuin ingelopen en geproefd. lekker hoor. ik probeerde deze plantjes altijd uit te roeien totdat ik 'n merel zag die ze gretig at. bedankt voor dit artikel. ik ga ze eten!

    BeantwoordenVerwijderen