maandag 11 juli 2011

Recept zwarte bessen jam

Ik ben al een poosje bezig de zwarte bessen te oogsten, deze vries ik dan in. Inmiddels heb ik een aardig voorraadje zwarte bessen in de vriezer zitten, dus wordt het hoog tijd hier jam van te maken.


Hier volgt een simpel recept om zelf zwarte bessen jam te maken.


Benodigdheden:
- 1 kg zwarte bessen
- 1,5 kg kristalsuiker

Jam maken

Was de vruchten en verwijder de steeltjes, het verschrompelde bloemetje wat aan het andere uiteinde van de vrucht zit mag blijven zitten.

Doe de zwarte bessen met in een grote pan en giet hier 600 ml water bij. Verwarm het geheel nu langzaam totdat de massa kookt, laat het 15 - 20 minuten onder af en toe roeren zachtjes doorkoken. Probeer de vruchten onder het koken heel te houden.

Voeg nu de suiker toe en roer totdat alles is opgelost, wanneer alle suiker is opgelost breng je de massa op hoog vuur weer aan de kook en laat dit 5 minuten stevig doorkoken.
Doe het vuur uit en roer een paar minuutjes rustig door totdat de massa weer een beetje is afgekoeld.

Nu kan de zwarte bessen jam in schone steriele potten worden gedaan. Sluit de gevulde potten wanneer de jam nog heet is goed af en zet ze op hun kop, zodat het beetje lucht wat bovenin de potten zit door de hete massa gaat. Hierna de jam laten afkoelen en deze is klaar voor gebruik.

Bestel hier een erg handige en mooie startersset om zelf jam te maken: Startersset jam maken

Meer lezen over jam maken?
Zelf jam maken

Nog een paar recepten:
Bramenjam maken
Rode bessen gelei

3 opmerkingen:

 1. Wat kan ik nog doen als de zwarte bessenjam te dik is?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je zou de zwarte bessen jam opnieuw aan de kook kunnen brengen, en er dan een beetje extra water aan toe kunnen voegen tot de gewenste consistentie is bereikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik voeg de suiker toe bij de natte bessen, 750g suiker bij 1kg suiker. Aan de kook brengen, direct in de fles. Deze snelle manier behoudt veel vit C en de jam is lekker sterk.
  Seek ed Redleg

  BeantwoordenVerwijderen