woensdag 27 juli 2011

Japanse Wijnbes (Rubus phoenicolasius)

De japanse wijnbessen zijn weer rijp, vandaag de eersten geplukt. De japanse wijnbes vind ik persoonlijk van alle bessen het lekkerst om vers te eten.

Japanse wijnbes aan de struik

Verwerking van de japanse wijnbes:

De japanse wijnbes leent zich minder goed om jam van te maken, wil je toch japanse wijnbessen jam maken dan kun je de bessen beter met andere bessensoorten mengen omdat de jam anders te flauw smaakt.

Omschrijving van de japanse wijnbes:
De japanse wijnbes is familie van de braam, en groeit op dezelfde wijze. De stengels van de japanse wijnbes hebben in plaats van dikke stekels zoals bij de braam, kleine dunne stekels en de stengels zijn voorzien van prikkende rode haren.
Wat ik een groot voordeel van de japanse wijnbessen ten opzichte van andere bessensoorten vind, is dat de vogels ze met rust laten, ik vermoed dat dit komt door de behaarde stengels. De vogels kunnen deze niet vastgrijpen met hun pootjes.

De teelt van de japanse wijnbes:
De bloeitijd van de japanse wijnbes is eind mei tot begin juni. De vruchten rijpen van eind juni tot half augustus, afhankelijk van de standplaats en het weer.
De japanse wijnbes draagt vruchten aan het tweejarige hout, hou hier dus rekening mee met het snoeien.
De japanse wijnbes groeit op ieder grondsoort, maar heeft het liefst een kalkrijke, humusrijke bodem. De japanse wijnbessen struiken hebben een voorkeur voor een zonnige standplaats.


Bestel Japanse Wijnbes struiken:


4 opmerkingen:

 1. Hé Pieter,

  Helemaal mee eens... wij snoepten ze er altijd meteen af vroeger! Complimenten hoor voor je prachtige site... en van de foto's krijg je gewoon honger!

  Groetjes,

  Gemma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maak er toch gelei van, is niet echt rendabel maar ooo zo fijn en lekker van smaak. Smullen bij een ijsje of gewoon op de boterham.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij hebben de merels de bessen wèl ontdekt, dus gaas erover! Ik doe de vruchten in de diepvries
  tot ik voldoende heb om jam te maken, lekker!

  BeantwoordenVerwijderen