woensdag 20 juli 2011

Komkommerkruid (Borago officinalis)

Een prachtig mooi langbloeiend tuinkruid wat bij mij nu volop in bloei staat. Komkommerkruid wordt ook vaak Borage of Bernagie genoemd. Komkommerkruid is een prima drachtplant voor de honingbijen:

Honingbij op Borago officinalis


Bernagie is een middelgrote eenjarige plant waarvan de stengels en de ovale gerimpelde bladeren bezet zijn met stijve en stekelige haren. Als men over de bladeren wrijft, prikt dat een beetje zoals bij brandnetels. Daarna stijgt de geur van komkommer op; hierom wordt borage ook wel komkommerkruid genoemd.
In de zomer verschijnen mooie stervormige bloemen die knikken als klokjes.

Zelf komkommerkruid kweken:
Deze eenjarige is gemakkelijk te zaaien: verdeel in mei de zaadjes over een aantal turfpotjes en bedek ze met een laagje potgrond van ongeveer een halve centimeter, en bestuif ze met water.
Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, plant u ze ter plaatse uit met een tussenafstand van 40 cm.
De planten hebben het liefst een zonnige standplaats alhoewel ze het op iedere plek wel doen. Ze hebben wel voldoende water nodig.
De bernagie planten zaaien zich gemakkelijk uit en kunnen dan echt gaan woekeren. Hier kun je Borage zaden bestellen: Borage zaden

Het gebruik van komkommerkruid:
Niet alleen is borage een mooie plant, ze kent tal van interessante toepassingen in de keuken.
Van juni tot oktober prikken de blaadjes van komkommerkruid niet en kunt u ze gesnipperd toevoegen aan salades, soepen, rauwkost of vis. De smaak van borage doet denken aan komkommer. Bernagie is goed te combineren met dille en ui. De bladeren zijn zeer rijk aan vitamine C en kunnen worden bereid als spinazie en vormen een basis ingrediƫnt in enkele traditionele italiaanse gerechten. Ook de bloemen zijn eetbaar, hun smaak doet denken aan oesters. Ze vormen dan ook een eetbare versiering in slaatjes geroosterde gerechten maar ook in gebak.

In Italiƫ stond Bernagie vroeger bekend als middel tegen melancholie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten