donderdag 28 juli 2011

Het bijenvolk begint zich alweer klaar te maken voor de winter.

De jonge bijen die de komende tijd worden geboren vormen het wintervolk, deze bijen leven een stuk langer dan bijen die eerder dit jaar zijn geboren. Dit komt doordat ze in hun leven minder tot geen broed hoeven te verzorgen en tot het volgende voorjaar niet als vliegbij hoeven te fungeren. Kortom winterbijen hebben minder slijtage en kunnen hierdoor meer dan een halfjaar leven.
Ze gaan wanneer het kouder wordt in een dichte tros in de kast bij elkaar zitten, hier fibreren de bijen met hun vleugels zodat ze warmte produceren. Op deze manier komt het volk niet om van de kou. De voorraden die nu worden aangelegd dienen als voer voor in de winter. Ik slinger eind augustus de zomerhoning van het volk waarna ik ze met een suikeroplossing ga voeren tot de bijen ongeveer 14 kilo aan wintervoer hebben opgeslagen, dit is voldoende voor een groot bijenvolk om de winter door te komen. Bij slecht weer in het voorjaar moet ik de bijen extra voeren, bij goed weer halen de bijen voldoende nectar en stuifmeel op bijvoorbeeld de wilg.
Vandaag was het na lange tijd weer eens een beetje mooi weer, en dan wordt het druk bij de kasten. De bijen proberen de schade weer in te halen. Er wordt veel stuifmeel door de bijen gehaald, en dat is perfect jonge bijenlarfjes hebben veel, en kwalitatief goed stuifmeel nodig om op te groeien tot een gezonde en sterke bij.
Onderstaande filmpjes maakte ik bij de bijenkasten:







Geen opmerkingen:

Een reactie posten