woensdag 29 juni 2011

Geschubde inktzwam

Onderstaande geschubde inktzwam stond vandaag tussen het gras op de kwekerij:


Geschubde inktzwam

De geschubde inktzwam is een van de meest voorkomende paddenstoelen in ons land. De geschubde inktzwam wordt ongeveer 15 cm hoog, naarmate de paddenstoel ouder wordt dan smelt de hoed vanaf de onderkant weg en wordt een dikke zwarte smurrie.
Je vind geschubde inktzwammen vaak in groepen op goed bemeste grond.

Geschubde inktzwam eetbaar?

De geschubde inktzwam is een paddenstoel die erg lekker is, je moet dan wel de jonge exemplaren plukken. Wanneer je de geschubde inktzwammen hebt geplukt is het zaak ze snel te bereiden omdat ze anders bederven.
Wanneer geschubde inktzwammen beginnen te verkleuren zijn ze niet meer te eten.

Pas wel op met het zelf plukken van wilde paddenstoelen, doe dit alleen als je goed op de hoogte bent, vergissingen kunnen ernstige gevolgen hebben.

Zelf paddenstoelen plukken moet je alleen doen als je echt zeker bent van de juiste soort. Om te beginnen kun je een goed boek meenemen om de paddenstoel te determineren: Paddenstoelen herkennen

7 opmerkingen:

 1. een lekker recept voor een zwammensoepje: een grote volle kom met inktzwammen in de magnetron gaar maken op vol vermogen (wel bedekken) daarna met de staafmixer vocht en paddestoelen heel fijn malen. wat Room met een eierdooier tot een geheel kloppen en door de paddestoelensoep mengen(peper en zout naar smaak, maar hoeft echt niet!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er nog een:
  de steeltjes van geschubde inktzwam, óók van de "oude zwarte" paddestoelen
  in een beetje gezouten water in een pannetje even opkoken en serveren gelijk asperges met een hollandaisesaus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van deze inktzwam samen met de grote parasolzwam kan je een zalige sop maken.

  3 dikke ajuinen en enkele teentjes look stoven in de pot stoven in de pot en blussen met wildfond.
  Verse oregano, tijm en rozemarijn toevoegen. Daarna 3l water en een emmertje parasolzwammen samen met een handvol inktzwammen. 10 minuutjes koken en dan de restjes van de kruiden verwijderen. Goed mixen en indien te dik een beetje water bijvoegen. Afkruiden met peper en zout naar smaak. Eventueel room of Alpro soya bijvoegen. Bestrooien met bieslook en peterselie!
  Smakelijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ik ga het proberen er staan hier momenteel wee genoeg inktzwammen en parasolzwammen.

   Verwijderen
 4. Salade van inktzwam -ook de steel- paprika, komkommer, rode zoete ui alles in reepjes. Aanlengen met fijne olijfolie, citroensap, beetje zeezout en eventueel zoete flinters stemgember. Smullen...

  BeantwoordenVerwijderen