zondag 12 juni 2011

Bijenzwerm

Zwermen
Het bijenvolk begint in het voorjaar aan een sterke ontwikkeling, de koningin begint op een gegeven moment in een recordtempo eitjes te leggen. Zeker wanneer het weer en de dracht (nectar- en stuifmeelaanbod) goed is dan groeit het bijenvolk enorm snel. Op een gegeven moment raakt de bijenkast overbevolkt. Het volk zit vol met volwassen vliegbijen, en er zitten nog veel meer bijen aan te komen, terwijl er in de bijenkast weinig ruimte meer is voor uitbreiding. Wanneer dit punt is bereikt begint het volk met de bouw van zogenaamde zwermcellen. De larfjes in deze cellen worden gevoed met een speciaal voedsel genaamd koninginnengelei. Dit voedsel maakt dat de jonge bij zich ontwikkeld tot een nieuwe koningin i.p.v. een gewone werkbij.
Gedurende deze periode zijn er een aantal van de vliegbijen bezig een geschikte locatie te zoeken waar een nieuw volk kan worden gehuisvest. Deze bijen worden ook wel de speurbijen genoemd. Op een Wanneer de koninginnen larven genoeg zijn gegroeid om zich te verpoppen wordt de cel gesloten. Nu komt het moment dat ongeveer de helft van alle werkbijen samen met de oude koningin massaal de kast verlaat. Deze enorme wolk bijen wordt de voorzwerm genoemd. Zij komen eerst in de buurt van de kast bij elkaar waar ze een dichte tros vormen. Wanneer de omstandigheden goed zijn vertrekt de tros naar de door de speurbijen vooraf uitgezochte plek. En begint hier met de bouw van nieuwe raten, en vormt zo een nieuw volk. In de oude kast komt de eerste jonge koningin uit de cel. Deze kan weer vertrekken met een deel van de overgebleven bijen, dit wordt dan een nazwerm genoemd. Op een gegeven moment vinden de resterende bijen het genoeg geweest. En mogen de de op dat moment in het volk aanwezige koninginnen het uitvechten degene die overblijft wordt de nieuwe koningin van het oude bijenvolk. De resterende zwermcellen worden door de bijen vernietigd.
Onderstaand een kleine bijenzwerm die zich in een perenboom heeft gevestigd. Dit was het tijdelijke verzamelpunt van de bijenzwerm op een meter of vijf van de kasten.

De volgende bijenzwerm hing vorig jaar ook weer op een paar meter van de bijenkasten in een jonge kersenboom. Dit was ook weer een kleine zwerm. Een flinke voorzwerm is vele malen groter.

Wat doet een imker met de bijenzwerm
In de eerste plaats zal hij de bijenzwerm weghalen van de plek waar ze zitten/hangen. Dit noem je het scheppen van de zwerm.
Over het algemeen steken de zwermende bijen niet, ze kunnen ook moeilijk steken omdat hun lijf vol zit met honing dat ze voor vertrek mee hebben genomen uit de bijenkast.
Wanneer de imker de bijenzwerm heeft geschept zal hij deze huisvesten in een nieuwe bijenkast, zo heeft hij er weer een bijenvolk bij.
De imker kan het zwermen ook van de bijenkasten ook voorkomen met bepaalde handelingen. Ik kies er soms voor om een volk wel te laten zwermen, ik heb dan ook de ruimte om dit te doen en er is geen overlast voor omwonenden. De zwermen kan ik altijd scheppen op vaste plekken waar ze iedere keer weer gaan hangen. Ik zal proberen de volgende bijenzwerm te filmen en dat hier ook te plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten