vrijdag 10 juni 2011

Kippen in de boomgaard (mechelse koekoek)

Kippen als biologisch bestrijdingsmiddel
Het enige bestrijdingsmiddel in de boomgaard is een toom Mechelse Koekoeks.
De kippen kunnen de hele dag in de boomgaard rondscharrelen en eten hier allerlei, voor de vruchtbomen en bessenstruiken schadelijke insecten op. Dit is een prachtig mooi biologisch bestrijdingsmiddel.
Doordat de kippen de hele dag buiten in de boomgaard rondscharrelen hoef ik ze amper bij te voeren en blijven ze kerngezond.

De Mechelse Koekoek
De Mechelse Koekoek is een zwaar vleesras, de hanen kunnen wel 5 kilo wegen, de hennen blijven meestal een kilo lichter. De Mechelse Koekoek is een van de weinige vleesrassen die ook nog eens veel eieren leggen, 140 tot 160 per jaar.

Onderstaand filmpje heb ik vandaag van ze gemaakt.

4 opmerkingen:

 1. Heb ik ook eens geprobeerd.
  Alleen werden de kippen uitgemoord door de vossen als ik ze niet in een gesloten ren hield.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, dat is hier ook een probleem. Daarom sluit ik de kippen iedere avond op in hun hok. Ze lopen alleen overdag los, en overdag worden ze niet gepakt door een vos.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een hond erbij, laat hem aan de kippen wennen, je verliest misschien één kip maar nadat de vos door de hond te grazen word genomen zie je die niet gauw terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar dan moet je wel een flinke hond hebben, wil deze het opnemen tegen een vos. Ik vraag me trouwens af of de vos het nog wel probeert als er een hond bij zit? Vossen hebben nog al een hekel aan honden

  BeantwoordenVerwijderen