woensdag 28 juni 2017

Lavendel, een heerlijk ruikende bijenplant

Lavendel, haal de geur van ontspanning in uw tuin. Geniet van de prachtige kleur welke de naam lavendelblauw heeft gekregen. Lavendel is een uitstekende bijenplant, de bijen zullen u dankbaar zijn wanneer er lavendel in de tuin staat.

Lavendel is een plant die zo bekend is en waarvan de kenmerken zo uitgesproken zijn dat zowel haar kleur als haar geur kenmerken zijn waarop een ieder kan terugvallen. Echte lavendel is een vertakt maar compact doorlevend struikje dat 60 cm hoog kan worden. 
De blaadjes zijn grijsgroen, en de bloemen zijn ... lavendelblauw.

Planten
Lavendel vindt in elke tuin een plekje. Plant de lavendel bij voorkeur in de volle zon. De plant is is prima winterhard en verdraagt behoorlijk lage temperaturen. De plant behoeft geen extra water.

Snoei
U kunt de lavendel het beste een keer per jaar snoeien, doe dit in de zomer na de bloei. Breng de lavendel struik weer terug tot een mooie compacte bolvorm. Op deze manier leven de struiken ongeveer tien jaar.

Gebruik
Lavendel is gemakkelijke te drogen: Hang de aren met het kopje naar beneden een week lang op een warme en droge plaats. De parfum blijft op deze manier zo goed als intact. Van de bloemen kan men een aftreksel maken dit werkt diuretisch en reguleert de bloedsomloop. Pas hier wel mee op want te grote hoeveelheden kunen giftig zijn!

Uitwendig kunt u een afkooksel of de olie van de bloemen gebruiken. De etherische olien hebben een kalmerend effect op de psyche.

Tip!
Lavendel is een goede insecten bestrijder, de geur houd muggen en mijten op afstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten