woensdag 28 juni 2017

Lavendel, een heerlijk ruikende bijenplant

Lavendel (lavandula angustifolia)

Lavendel, haal de geur van ontspanning in uw tuin. Lavendel is een geneeskrachtig kruid met bijzondere eigenschappen. Lavendel bloemen verspreiden ene heerlijke geur. De etherische lavendel olie werkt ontspannend. Lavendel laat zich makkelijk vermeerderen en is uitermate geschikt voor bloem bezoekende insecten zoals vlinders en bijen.

Lavendel

Lavendel is een plant die zo bekend is en waarvan de kenmerken zo uitgesproken zijn dat zowel haar kleur als haar geur kenmerken zijn waarop een ieder kan terugvallen. Echte lavendel is een vertakt maar compact doorlevend struikje dat 60 cm hoog kan worden. De blaadjes zijn grijsgroen, en de bloemen zijn ... lavendelblauw. Lavendel is een hele makkelijke plant in de tuin.
Er bestaan ook speciale lavendel kwekerijen, deze zijn veelal in Frankrijk te vinden. In Nederland zit een lavendelkwekerij in Brabant. De lavendel wordt op deze kwekerijen gekweekt voor de productie van lavendel olie.

Planten

Lavendel vindt in elke tuin een plekje. Plant de lavendel bij voorkeur in de volle zon in een goed vocht doorlatende bodem. De plant is is prima winterhard en verdraagt behoorlijk lage temperaturen. De plant behoeft geen extra water, en verdraagt droogte prima.
De lavendelplanten hebben geen bemesting nodig, hoe schraler de grond hoe uitbundiger de lavendel bloeit.


Snoei

U kunt de lavendel het beste één of twee keer per jaar snoeien, doe dit in de zomer na de bloei. Breng de lavendel struik weer terug tot een mooie compacte bolvorm. Op deze manier leven de struiken ongeveer tien jaar. Een tweede snoei kan in het voorjaar plaatsvinden. Door in het voorjaar de lavendelplanten zover mogelijk af te knippen krijgt u dichte planten met veel bloemen.

Gebruik

Lavendel is gemakkelijke te drogen: Hang de aren met het kopje naar beneden een week lang op een warme en droge plaats. De parfum blijft op deze manier zo goed als intact.
Met deze gedroogde bloemen kunt u bijvoorbeeld uw eigen geurzakje maken.

Van de bloemen kan men een aftreksel maken dit werkt diuretisch en reguleert de bloedsomloop. Pas hier wel mee op want te grote hoeveelheden kunnen giftig zijn!

Uitwendig kunt u een afkooksel of de olie van de bloemen gebruiken. De etherische oliën hebben een kalmerend effect op de psyche.

De beschreven geneeskrachtige eigenschappen van lavendel gelden alleen voor de Lavandula angustifolia, andere cultivars zijn niet onderzocht of hebben hele andere eigenschappen voor de gezondheid!

Lavendel vermeerderen

Lavendel kan worden gezaaid, maar kan ook worden vermeerderd door het nemen van stekken. Neem eind van de zomer wat aan de onderkant verhoute lavendel takjes en steek deze in een potje met vochtige grond, In het volgend voorjaar hebben de lavendel takjes voldoende wortels ontwikkeld en kunnen worden uitgeplant.
Hier in mijn eigen tuin zaait de lavendel ook heel gemakkelijk zelf uit, de ontstane jonge plantjes kweek ik op in potten en plant deze later weer uit op de gewenste plekken in mijn tuin.

Tip!

Lavendel is een goede insecten bestrijder, de geur houdt muggen en mijten op afstand.
Daarnaast is lavendel een hele geschikte plant voor bijen en vlinders. Lavendelhoning wordt beschouwt als delicatesse.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten