dinsdag 7 augustus 2018

Stuifmeel korrels oftewel bijenpollen oogsten van de bijen

Stuifmeelkorrels heel gezond

Stuifmeel is heel goed voor de gezondheid, stuifmeelkorrels hebben verschillende geneeskrachtige eigenschappen. De soorten stuifmeel van verschillende planten hebben elk hun eigen samenstelling. Alle soorten stuifmeel bevatten een verscheidenheid aan vitamines, mineralen en aminozuren. Stuifmeel is dan ook een bijzonder hoogwaardige voedingsbron, en mag met recht een superfood worden genoemd.

Stuifmeel oogsten

Ik ben tijdens de afgelopen warme periode begonnen met het oogsten van stuifmeel van mijn bijen.
Nu zul je denken dit stuifmeel kun je ze toch niet afnemen, dit hebben ze hard nodig. Echter in bepaalde periodes is er een enorm overaanbod van stuifmeel voorhanden. De bijen zouden hiermee de ruimte die ze nodig hebben om het broednest uit te breiden alleen maar volstoppen met stuifmeel met alle nadelige gevolgen van dien. Door het plotse warme weer van de afgelopen twee weken ontstond de uitzonderlijke situatie dat het gros van de voorjaarsbloeiers tegelijk bloeide. Mijn omgeving kent een bijzonder rijke stuifmeeldracht door de aanwezigheid van heel veel boomsoorten. Bomen kunnen grote hoeveelheden stuifmeel leveren en boomsoorten welke wind bestuivers zijn zoals bijvoorbeeld de eik en de beuk worden ook druk bezocht door de bijen. Met name bij windstil weer kunnen de bijen hier grote hoeveelheden stuifmeel op verzamelen. Naast deze windbestuivers bloeiden hier ook nog vele wilgen, esdoorns en natuurlijk de fruitbomen.

Pollenval

Ik heb een week lang stuifmeel geoogst met een zogenaamde pollen val. (Bijenstuifmeel wordt meestal bijenpollen genoemd.)
bijen pollen
Bijenkast met stuifmeelval
Op de foto hierboven zie je een pollenval deze is voor de vliegopening van de bijenkast geplaatst. 
De bijen moeten door de gaatjes kruipen waarbij de stuifmeelklompjes aan de pootjes blijven haken achter het rooster en eraf vallen in een bakje wat eronder zit. Deze stuifmeelval wordt dagelijks geleegd, verse stuifmeelkorrels bederven snel. De stuifmeelkorrels
vries ik in, en wanneer ik voldoende stuifmeelkorrels heb droog ik deze met een speciaal hiervoor bestemd droogapparaat.

De stuifmeelkorrels

Bijenpollen
Gedroogde stuifmeelkorrels
Op de foto hierboven zie je de gedroogde bijenpollen. Elke boom, struik of plant heeft zijn eigen kleur stuifmeel. De vele kleuren tonen aan dat de bijen bijen diverse stuifmeelbronnen hebben bezocht. Het oranje stuifmeel is bijvoorbeeld afkomstig van paardenbloemen. De groenachtige stuifmeelkorrels zijn afkomstig van de esdoorns. De bruine bijenpollen zijn afkomstig van eiken. Geel stuifmeel van de wilg. En zo is er een hele lijst bomen en planten waar de bijen stuifmeel op hebben gehaald.

Bijenpollen voor de gezondheid

Er is al veel geschreven over de gezondheidbevorderende eigenschappen van stuifmeel. Vele van deze claims zijn ook met wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Stuifmeel is een zeer complete aanvulling op de voeding, het bevat de noodzakelijke aminozuren en vele vitamines en mineralen en andere werkzame stoffen. Voor meer informatie over stuifmeelkorrels en de gezondheid kunt u dit artikel lezen: Stuifmeel voor de gezondheid

Waar koop ik stuifmeelkorrels

Veel reformwinkels en drogisterijen verkopen bijenpollen, ook op internet is stuifmeel bij vele webshops te bestellen. Dit is echter stuifmeel afkomstig uit het buitenland in Nederland wordt bijvoorbeeld veel Spaans stuifmeel verkocht. Hier is niks mis mee, maar wil je het bijvoorbeeld gebruiken om van je hooikoorts af te komen dan heb je er natuurlijk niks aan. Het stuifmeel uit het buitenland is verzameld op hele andere bomen en struiken dan hier in Nederland bloeien.


Stuifmeel bestellen: Bestel nederlands stuifmeel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten