dinsdag 24 juni 2014

Citroenmelisse (Melissa officinalis) voor uw gezondheid

Citroenmelisse is een vaste plant die fors kan uitgroeien. De bladeren van de citroenmelisse verspreiden een aangename citroen geur. De opgerichte en vertakte stengels hebben een vierkante doorsnede. 
De citroenmelisse bloeit van juli tot september en vormt een hele goede drachtbron voor de bijen.
Citroenmelisse
Citroenmelisse in de tuin
Citroenmelisse kweken

Citroenmelisse is een plant die in de zon of in halfschaduw moet staan. Ze houden niet van langdurige droogte. Citroenmelisse kan goed tegen snoei, je kunt ze dan ook meerdere keren per jaar terugsnoeien. De planten zijn gemakkelijk te vermeerderen. Je kunt ze vermeerderen door te zaaien of door de wortelkluit in de herfst op te delen. Ook laat citroenmelisse zich makkelijk stekken.  Citroenmelisse is
enigszins gevoelig voor meeldauw wanneer ze niet een optimale standplaats heeft. Wanneer je citroenmelisse haar gang laat gaan zal ze zich vlot uitzaaien en verspreiden door de tuin. Citroenmelisse kan goed in potten worden gekweekt.

Bestel Citroenmelisse zaden:

Bestel Citroenmelisse planten:

Citroenmelisse
Citroenmelisse

Citroenmelisse voor de gezondheid

Citroenmelisse wordt als sinds de oudheid gebruikt als geneeskrachtig kruid. Citroenmelisse werd in Zuid-Europa 'hartelust' en door de Zwitserse arts Paracelsus 'levenselixer' genoemd. Hij geloofde dat dit kruid een mens weer volledig tot leven kon wekken. Deze mening werd gesteund door de London Dispensary uit 1696:  'Citroenmelisse zal, indien elke ochtend toegediend, iemand jonger maken, het denkvermogen versterken en een smachtende aard wat opvrolijken'. 
Citroenmelisse had ook naam als een van de ochtendtheesoorten die in de dertiende eeuw genuttigd werden door Llewelyn, Prince of Glamorgan, die 108 jaar oud werd, en John Hussey uit Sydenham die 116 werd na vijftig jaar lang ontbeten te hebben met citroenmelisse thee met honing. 

Melisse olie te wordt al eeuwen door kruidendeskundigen beschreven en ook tegenwoordig nog wordt het binnen de aromatherapie gebruikt om depressies te verminderen. Citroenmelisse is een opwekkend kruid, wat een positieve uitwerking op het zenuwstelsel en het welbevinden heeft. Depressie, melancholie en slapeloosheid kunnen verdwijnen door regelmatig citroenmelisse thee te drinken (dagelijks).
Citroenmelisse verlaagt de bloeddruk en versterkt de bloedvaten en heeft een positieve uitwerking op het hart en de hartfunctie.
Citroenmelisse werkt goed voor nerveuze mensen of bij examenvrees en andere lichte angstsituaties. Het koper in citroenmelisse zorgt ervoor dat de spieren ontspannen.
Citroenmelisse is goed tegen spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid en winderigheid, drink hiervoor citroenmelisse thee voor de maaltijd.
Citroenmelisse heeft een anti histamine werking hierdoor werkt het goed bij allergie├źn en eczemen.
Citroen melisse thee werkt als een sterke anti oxidant en beschermt uw lichaamscellen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen.

De geur van citroenmelisse werkt insecten verjagend, de citronella die van nature ruimschoots aanwezig is in citroenmelisse vormt dan ook het belangrijkste ingredi├źnt van het insecten werende middel DEET.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van citroenmelisse op de gezondheid, kijk hier voor een overzicht: Pubmed lijst onderzoeken naar effecten citroenmelisse

Bestel citroenmelisse supplementen:

1 opmerking: