woensdag 21 mei 2014

Een bijenzwerm!

Vandaag hing er een grote bijenzwerm in een perenboompje. Deze zwerm is afkomstig uit een kast waar ik zeven dagen geleden de doppen had gebroken. Ik wilde vandaag de honing er afhalen en een kunstzwerm maken, maar de bijen waren me voor. Dit is helemaal niet erg want een mooie voorzwerm is natuurlijk een perfect bijenvolk wat snel de nieuwe raten uitbouwt, veel beter dan een kunstzwerm. Toch probeer ik het zwermen te voorkomen want zo een mooie grote zwerm wil je natuurlijk niet kwijtraken als je er niet bent op het moment dat ze de kast verlaten.


Ik heb de zwerm zo goed en zo kwaad als het ging in een kast proberen te schudden, hierna heb ik met behulp van een emmer een deel van de resterende bijen die nog in de boom hingen er bij gekiept.
Echter na
een poosje hing alles weer op dezelfde plek in de boom. De koningin zat dus niet bij het deel wat ik in de kast heb kunnen kloppen.
Na een nieuwe poging begonnen de bijen in de kast druk te sterstelen (ventileren), dit is voor mij een goede aanwijzing dat de koningin erbij zit. De bijen proberen door middel van dit sterstelen de geur van de koningin (feromoon) te verspreiden zodat de rest van de bijen weet waar ze naar toe moeten vliegen. De bijen die ik in de emmer wist te schudden en voor de kast kiepte liepen dan ook vrij vlot naar binnen en een klein uurtje later zat de volledige zwerm in de nieuwe kast.


1 opmerking:

  1. Wow indrukwekkend verhaal, wij zijn amateurs en hebben sinds kort ook bijen onder begeleiding van wat ervaren imkers en laatst gingen die dus ook zwermen, wij wisten toen nog niet wat we moesten doen en tegen de tijd dat we het wisten en terug renden met een grote mand waren we net op tijd om ze te zien uitvliegen, wat ook niet erg is, hoe meer vrije bijen hoe beter toch

    BeantwoordenVerwijderen