dinsdag 22 oktober 2013

Shiitake kwekerij

Ik zaag al jaren mijn eigen kachelhout, hiervoor beheren we een stuk eikenhakhout bos. Af en toe heb ik teveel hout, en een paar jaar geleden besloot ik een aantal eiken stammetjes niet te verzagen en te kloven, maar te enten met paddenstoelenbroed van de shiitake.

Inmiddels zijn we bijna 3 jaar verder, en tot het afgelopen voorjaar had ik weinig meer aan de shiitake stammetjes gedacht en de hoop eigenlijk al opgegeven. Tot ik er op een dag allemaal shiitakes aan zag groeien!

shiitake
Shiitake op eikenhouten stammetjes


Vanaf dit moment ben ik me weer gaan verdiepen in de teelt van shiitakes. En nu dompel ik de shiitake stammetjes om de 6 weken. Op deze manier kan ik de oogst van shiitakes sturen en spreiden. Ik heb tot nu toe het hele jaar verse shiitakes tot mijn beschikking gehad.

shiitake oogstklaar
Shiitake klaar om te oogsten

Afgelopen weken heb ik een gedeelte van de shiitakes in plakken gesneden en gedroogd.
De gedroogde shiitakes zijn na te zijn geweekt in water nog lekkerder dan verse shiitakes.
Gedroogde shiitake
Gedroogde shiitake

Door de succesvolle shiitake oogsten van het afgelopen jaar, het feit dat shiitakes echt heerlijk smaken, en de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen van shiitakes ben ik erg enthousiast geworden over het kweken van shiitakes. Ik wil nu jaarlijks een gedeelte van de eiken stammetjes enten met shiitake. 
Op de kwekerij zijn veel schaduwrijke plekken te vinden, en deze plekken zijn perfect voor de teelt van shiitakes.

Ik zal met enige regelmaat hier een update over de shiitake kweek plaatsen en de eerstvolgende keer dat ik shiitake stammetjes ga enten zal ik hiervan een foto verslag posten. Zelf ook Shiitakes kweken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten