dinsdag 16 augustus 2011

Stuifmeel

De bijen halen flink stuifmeel vandaag, en dat is in deze tijd van het jaar heel belangrijk nu worden namelijk de winterbijen gevormd. Je ziet de verschillende kleuren stuifmeel aan de pootjes, aan de hand van de kleur van het stuifmeel kun je zien op welke bloemsoort dit is verzameld.

Oranje stuifmeel is op dit moment afkomstig van het biggekruid.


Het witte stuifmeel is afkomstig van de hortensia en de bruidsluier, bruidsluier wordt bij ons zwerm achtig bevlogen. Vuilgeel stuifmeel halen ze van de guldenroede, je kunt op de foto de stuifmeelklompjes aan de achterpootjes zien zitten.Roverij

De wachtbijen zijn verantwoordelijk voor de bewaking van de bijenkast. Een paar dagen geleden met het slechte weer heb ik wat last gehad van roverij, dat bijen van de ene kast honing stelen bij een ander bijenvolk. Hierom heb ik de vliegopening kleiner gemaakt op deze manier kunnen de wachtbijen de kast beter verdedigen. Dankzij deze ingreep, en het verbeteren van de weersomstandigheden zodat er weer wat te halen is, is de roverij onder controle. Onderstaand filmpje laat een groepje wachters zien die een eenzame rover te grazen nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten